Kajsa Ollongren, veelbelovende politica van D66

Kajsa Ollongren, veelbelovende politica van D66

Ze is van adel en geldt als zeer veelbelovend politica van D66. Karin Hildur Ollongren, roepnaam Kajsa Ollongren. Ze was al topambtenaar van Mark Rutte, loco-burgemeester van Amsterdam en lijkt voorbestemd voor een ministerspost.

Ollongren is een lid van het adellijk geslacht Ollongren. Ze is een dochter van Alexander Ollongren en de Zweedse Gunvor Lundgren en groeide op in Oegstgeest, waar ze naar het Rijnlands Lyceum ging. Vader Alexander was hoogleraar informatica en reeds politiek betrokken als wethouder voor Leefbaar Oegstgeest.

Haar carrière verloopt in bliksemtempo: ze studeerde economie in Amsterdam, maar switchte naar geschiedenis. In Frankrijk volgde ze de opleiding openbaar bestuur aan de prestigieuze École Nationale d’Administration. Als 25-jarige werd ze beleidsmedewerker Midden- en Oost Europa bij het ministerie van Economische Zaken. Ze sloot zich aan bij D66, de partij die het beste bij haar gedachtegoed paste. In 15 jaar stootte ze door naar de ambtelijke top.

In 2004 werd ze zelfs plaatsvervangend directeur-generaal economische politiek. Daarna werd ze plaatsvervangend secretaris-generaal en raadadviseur van het Ministerie van Algemene Zaken. Als voorname vertrouweling van minister-president Mark Rutte werd ze in augustus 2011 hoogste ambtenaar (secretaris-generaal) bij het ministerie van Algemene Zaken. Ze zat aan tafel bij de formatie van het Kabinet-Rutte I en werd door de Volkskrant in 2011 geprezen en uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw in Nederland. Ollongren stond in 2006 vijfde op de kandidatenlijst voor de verkiezingen. Sinds juni 2014 is Ollongren namens D66 wethouder en locoburgemeester in Amsterdam met de portefeuille economische zaken, zeehaven en luchthaven, gemeentelijke deelnemingen en bedrijven, kunst en cultuur, lokale media, monumenten, en stadsdeel Centrum.

Ollongren is getrouwd met Irene van den Brekel. Samen hebben ze twee zoons en wonen in Amsterdam. Haar vriendenkring omschrijft haar in NRC als: intelligent, evenwichtig, cool, betrokken, onverstoorbaar en zonder autoriteitenvrees. Studievriendin Caroline Reeders ziet in Kajsa een typisch Zweeds karakter terug: „Kajsa’s vrouw Irene komt uit een grote Brabantse familie. Die tetteren vrolijk door elkaar heen. Hartgrondig gevloek omdat PSV – haar vader was er clubarts – heeft verloren. Daar zit dan dat onverstoorbare, rustige Zweedse eiland tussen. Dat is Kajsa’s thuisbasis. Ze spreken Zweeds met elkaar. Ook met haar kinderen spreekt Kajsa Zweeds.”