Carice van Houten, actrice en DWDD-tafeldame

Carice van Houten, actrice en DWDD-tafeldame

Carice van Houten mag zich zonder twijfel Neerlands bekendste actrice noemen. De beeldschone brunette is internationaal doorgebroken met haar rol van Melisandre in Game of Thrones. Na een tweejarige relatie met Kees van Nieuwkerk is Carice tegenwoordig weer vrijgezel.

Wat kan Carice van Houten eigenlijk niet? Naast tafeldame in DWDD, actrice, model en schrijfster is ze ook zangeres en muziekkenner. Alles wat de Amsterdamse de afgelopen jaren lijkt aan te raken, verandert in goud. Alleen in haar liefdesleven wil het niet zo vlotten, waardoor haar wens om moeder te worden nog altijd niet is vervuld.

Carice van Houten is vrijgezel
De beeldschone actrice mag zich wellicht de meest begeerde vrijgezel van Nederland noemen. In juli 2015 strandde haar relatie met Kees van Nieuwkerk, zoon van DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk. De ruim tien jaar jongere Kees deelde twee jaar het bed met Carice van Houten. Daardoor had ze een jaar een relatie met Martinair-piloot John de Kanter. Tussen 2006 en 2009 was Van Houten een setje met de Duitse acteur Sebastian Koch, haar tegenspeler in de film Zwartboek.

Kinderwens
Openlijk sprak ze in 2011 over haar kinderwens. Echter, een aanbod om te gaan spelen in de wereldwijd zeer populaire serie Game of Thrones zette voorlopig een streep door die intieme wens. Niettemin vertelde ze eind 2014 aan Story dat ze voor haar veertigste alsnog moeder wil zijn. ,,Moeder worden, het begint steeds meer een issue te worden. Ik heb het geluk dat ik er iets jonger uitzie dan ik ben. Wanneer ik in de spiegel kijk, zie ik soms een meisje van elf. (..) Ik moet er niet aan denken dat mijn kinderwens niet in vervulling zal gaan. De mooiste uitdaging in mijn leven is voor mij kinderen opvoeden. Ik heb ook het gevoel dat het de meest interessante rol is die je in je leven kunt spelen.”

Melisandre van Asshai in Game of Thrones
Carice van Houten brak internationaal door met haar flinke rol in de hitserie Game of Thrones. Daarin speelt ze de rode priesteres Melisandre van Asshai. Melisandre is een priesteres van de R’hllor, in dienst van Stannis Baratheon. Ze is altijd in het rood gekleed en bezit profetische krachten die haar visioenen over de toekomst geven. Het gerucht gaat dat Van Houten eerder in beeld was om al vanaf het eerste seizoen te spelen in Game of Thrones in de rol van Cersei.

Duizendpoot

Carice Anouk van Houten werd in 1976 geboren in Leiderdorp. Ze is twee jaar ouder dan zus Jelka van Houten. Na het atheneum te hebben afgerond ging ze naar de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Dat ging moeizaam: het eerste jaar moest ze overdoen. Regisseur Martin Koolhoven ontdekte haar en gaf haar een rol in de film Suzy Q. Het leverde haar een eerste Gouden Kalf op. Vervolgens reeg ze de rollen aanéén: Minoes, De Passievrucht, Zwartboek, Alles is Liefde, Komt een vrouw bij de dokter, Ik omhels je met duizend armen, De Gelukkige Huisvrouw.. Carice speelde ze allen met overgave en succes.

Tenslotte is Van Houten ook nog muziekliefhebber én kenner. Ze nam een eigen album op ‘See you on the ice’, was radio-dj voor Rob Stenders’ station KX Radio en organiseerde ze muziekavonden in Vredenburg. De actrice is goed bevriend met Halina Reijn, met wie ze ook een boek schreef.

Leave a Reply