Chris Klomp, freelance journalist met rechtenspecialiteit

Chris Klomp, freelance journalist met rechtenspecialiteit

Chris Klomp is niet alleen één van de bekendste verslaggevers van het Algemeen Dagblad, de Groninger is helemaal een begrip op Twitter.

Daar staat hij bekend als de twitterende rechtbankverslaggever. Klomp heeft er zelfs een heus verdienmodel van gemaakt. ,,Ik heb Twitter een paar jaar geleden ontdekt,” vertelde hij aan MarketingFacts. ,,Het is een platform waarmee je carrière kunt maken. Een moderne journalist kan niet meer zonder.” Naast zijn persoonlijke account heeft Klomp ook een besloten account genaamd @realtwitcourt gelanceerd. Alleen tegen betaling van 99 cent per week of 3,90 euro per maand krijgen volgers toegang: ,,Ik raakte een grote freelanceklus kwijt en dacht, ik ga het zelf doen. Ik word mijn eigen uitgever.” Naast zijn betaalde twitteraccount heeft Klomp ook een goedlopend verkoopkanaal van artikelen via ReportersOnline.

Het tekent zijn uitgesproken karakter. De eigenzinnige journalist hobbelt niet achter de meute aan, maar durft zijn eigen pad te kiezen. Dat komt hem soms op vervelende gevolgen te staan, bijvoorbeeld doordat diverse complotdenkers hem blijven bestoken naar aanleiding van zijn publicaties of uitlatingen. Ook met PVV’ers heeft hij het regelmatig verbaal aan de stok. Het doet hem niet terugdeinzen om soms een gevoel van onvrede bij de samenleving, bijvoorbeeld bij vonnissen waarbij ‘het volk’ de straf te laag vindt, juridisch te duiden of zijn verbazing uit te spreken als het recht wordt bezoedeld door willekeur of ongelijkheid.

Opvallend is bovendien dat Chris Klomp vrij openhartig is over zijn privéleven, bijvoorbeeld over de gevolgen en gevoelens die horen bij zijn scheiding enkele jaren geleden. Inmiddels heeft Klomp al weer geruime tijd een vriendin, die luistert naar de naam Martine Kevelham, die eveneens werkzaam is in de mediawereld. Voor hem rijdt de reporter zelfs geregeld naar Amsterdam.

Klomp werkt sinds 2010 voornamelijk voor het AD, maar is ook actief voor het ANP. Hij draaft tevens af en toe op in televisieprogramma’s of op de radio, zoals bij de ochtendshow van Giel Beelen.