Jan Paternotte, het politieke talent van D66

Jan Paternotte, het politieke talent van D66

Jan Paternotte geldt als één van de grootste politieke talenten binnen D66. Hij is momenteel fractievoorzitter van de democraten binnen de gemeenteraad in Amsterdam.

Paternotte groeide op in Hurwenen, Maarssen en Groenekan. Als klein jongetje noteerde hij al verkiezingsuitslagen op een kladblok. ,,Jan was zo makkelijk als kind”, vertelt moeder Arga Paternotte in Het Parool. ,,Hij rolde door het gymnasium. Het enige wat wel eens lastig was, was dat hij altijd doorging met discussiëren. Dan zei ik: hou nou eens op! Zei hij weer: ja, maar mam….” Als kind komt Paternotte al op tv, met een vriendje deelnemend aan Quatro van Jochem van Gelder. Later zou hij ook meedoen aan Lotto Weekend Miljonairs, waar hij 64 duizend euro wint.

Aan de Universiteit van Amsterdam studeerde hij vervolgens internationale betrekkingen. In 2004 werd hij gekozen tot voorzitter van de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66. In 2006 startte zijn politieke loopbaan en werd hij lid van de Amsterdamse gemeenteraad, aanvankelijk als duoraadslid. Vervolgens werkte hij als beleidsmedewerker van D66-europarlementariër Marietje Schaake. In 2009 loopt hij enkele maanden stage bij RTL Nieuws in New York, waar hij meeloopt onder de vleugels van Erik Mouthaan, die daarover zei in Het Parool: ,,Mijn zorg was of hij wel journalist genoeg was. Ik heb geen zin om politici op te leiden.”

In 2011 werd hij opnieuw gekozen in de gemeenteraad van Amsterdam. Vier jaar later schopte hij het tot lijsttrekker en werd hij met D66 de grootste partij van de stad. Het ligt in de lijn der verwachting dat Paternotte spoedig de overstap naar politiek Den Haag zal maken.

Naast zijn gemeenteraadslid werkt Paternotte als adviseur en gespreksleider bij adviesbureau &Maes. De geboren Bosschenaar is in Las Vegas getrouwd met Lise-Lotte Kerkhof, die in het verleden eveneens raadslid was voor D66. Hij heeft een gehandicapte broer Thijs, die in een sociale werkplaats in Utrecht woont.