Jan Roos, de brutale lijsttrekker van VNL en ex-GeenStijl en Powned

Jan Roos, de brutale lijsttrekker van VNL en ex-GeenStijl en Powned

Jan Roos timmert flink aan de weg. Na opgepikt te zijn bij BNR door Powned, belandde de brutale journalist via GeenStijl in de politiek. Hij is lijsttrekker van VNL.

De geboren Alkmaarder woont al geruime tijd in Bergen en is een ware ambassadeur van zijn kustdorp. Hij groeide op in een gezin van ondernemende ouders, die de plaatselijke speeltuin uitbaatten: ,,Het ene moment ging alles voor de wind, werden er auto’s gekocht, gingen we op wintersport en kregen we elke week een nieuwe jas. Maar als het een slechte zomer was geweest en geen hond die speeltuin had bezocht, was er helemaal geen geld, niks.”

Roos was oorspronkelijk grafisch ontwerper alvorens hij de journalistiek inrolde. Zijn stijl werd door Nieuwe Revu omschreven als: ,,De rasprovocateur die arme huisvrouwen lastigvalt op de Huishoudbeurs.” Zijn brutale en eigenzinnige stijl, waarin hij geen blad voor de mond neemt en graag provoceert, heeft wel een keerzijde: zijn kinderen genieten politiebescherming. Zelf werd hij naar eigen zeggen al eens aangevallen door een groep Marokkanen.

Dat schrikte hem niet af: ,,Niets of niemand houdt mij af van mijn werk. De waarheid laat zich niet door geweld of dreigement tegenwerken. De dood of de gladiolen!”

Roos haalde de publiciteit met zijn Tweet waarin hij Gordon van coke-gebruik betichtte: ,,Gordon kwam stoned en dronken aan. Toen was ie al naar. Maar Linda de Mol vond het genoeg toen hij heel hard iedereen coke ging aanbieden.” De meeste bekendheid kreeg hij echter als voortrekker van het referendum rond het associatieverdrag met Oekraïne. Het lukte Roos en consorten om voldoende handtekeningen te verzamelen en tijdens het referendum zelf werd het associatieverdrag door een meerderheid van de Nederlandse kiezers verworpen. Het bleek een springplank voor zijn politieke carrière, want enkele maanden later maakte hij de overstap naar de politiek. Hij verruilde GeenStijl voor het lijsttrekkerschap van VoorNederland van Joram van Klaveren en Louis Bontes.

Jan Roos is gescheiden en heeft drie kinderen. Hij heeft inmiddels een nieuwe relatie met Joyce Prinsen.