Sofia Helin (Saga Nóren in The Bridge – Bron – Broen)

Sofia Helin (Saga Nóren in The Bridge – Bron – Broen)

Actrice Sofia Helin werd bij het grote publiek bekend rechercheur Saga Nóren in de Zweeds-Deense serie The Bridge. Haar voortreffelijke acteerwerk zorgde ervoor dat de serie ook in Nederland en België zeer populair werd.

Saga Nóren, die in de serie een lichte vorm van het Syndroom van Asperger lijkt te hebben, vormt in de serie een duo met de eveneens eigenzinnige collega-rechercheur Martin Rohde (Kim Bodnia). In 2011 werd het eerste seizoen uitgezonden, in 2013 volgde de tweede jaargang. In het najaar van 2015 volgt het derde seizoen, waarin Sofia Helin niet meer geassisteerd wordt door haar Deense collega Martin Rohde maar wel opnieuw gruwelijke misdrijven moet zien op te lossen.

Sofia Helin, Saga Nóren, is getrouwd met Daniel Götschenhjelm
De Zweedse actrice kent een vrij stabiel liefdesleven. Ze is al geruime tijd getrouwd met Daniel Götschenhjelm, eveneens acteur van beroep. Om die reden heet ze officieel Sofia Margareta Götschenhjelm Helin. Samen hebben ze één kind. Helin werd geboren op 25 april 1972 in Hovsta. Ze ging naar de Calle Flygare school vanaf 1994, gevolgd door de Teaterhögskolan (Theaterschool) tussen 1997 en 2001 in Stockholm.

Sofia Helin is ook bekend uit Arn en Masjävlar

Al tijdens het acteeropleiding is ze te zien op het witte doek. In 1997 speelde ze in Rederiet, in 2002 in Tusenbröder en Beck – Sista vittnet. Een jaar later volgde Rånarna en in 2004 kwamen daar Four Shades of Brown en Masjävlar bij.
Voor haar rol in die laatste film werd ze genomineerd voor de Guldbagge Award. Blodsbröder speelde ze in 2005, Nina Frisk in 2007 en Arn – The Knight Templar en Arn – The Kingdom at Road’s End in 2007 en 2008. In 2009 volgde Metropia en de afgelopen jaren speelde ze in Asa-Nisse – wälkom to Knohult (2011), Svaleskär (2011) Ragnarok (2013) en natuurlijk The Bridge (2011, 2013, 2015). Ze heeft een profiel op IMDB.

Opmerkelijke weetjes over Sofia Helin / Saga Nóren

Als gevolg van meerdere ongelukjes met fietsongelukjes tijdens haar theateropleiding heeft ze een opvallend litteken boven en onder haar mond.

Leave a Reply