Wout Poels, de Nederlandse klimgeit bij het wielrennen

Wout Poels, de Nederlandse klimgeit bij het wielrennen

Wout Poels mag gerust één van de beste Nederlandse klimmers van dit moment worden genoemd. De Brabander is één van de belangrijke helpers binnen Sky, maar wist in 2016 ook zelf naam en faam te maken door Luik-Bastenaken-Luik te winnen.

Poels is al geruime tijd samen met vriendin Anouk Ligthart. De brunette uit Twiske reisde eerst jarenlang heen en weer tussen Amsterdam, waar ze studeerde, en Den Bosch. Tegenwoordig wonen ze samen in een appartementje in Den Bosch. Althans, als Wout niet in het buitenland is voor trainingsstages of wedstrijden. Hij vindt het appartement: ,,Leuk. Niet te rustig, niet te druk. Mooie binnenstad. Al kom ik daar bijna nooit.”

In 2012 beleefden ze het dieptepunt in de wielerloopbaan van Poels. Hij kwam zwaar ten val in de Tour, brak drie ribben en scheurde zijn nier en milt. ,,In het ziekenhuis van Nancy heb ik dagen versuft van de medicatie naar de klok liggen kijken. Nederland moet in de ban zijn geweest van Wout uit Blitterswijck, maar ik heb er niks van meegekregen. De tv-zenders begreep ik niet, de dokters verstond ik niet en internet op mijn telefoon werkte niet. Man, wat was ik blij dat ik na een week naar Nederland mocht.”

,,Anouk, mijn vriendin, kwam elk weekend vanuit Amsterdam naar Blitterswijck. Ik ging ook wel eens daarheen, maar met mijn katheter voelde ik me niet écht prettig. Stond ik langs de A2 die zak te legen in de berm. Dat wil je niet als jongen van 26″, vervolgt hij in de Leeuwarder Courant. ,,Thuis zat ik maar alleen met mijn moeder, dus keek ik altijd uit naar haar komst. Kon ik er eens lekker uit. Toeren met de scooter. Een ijsje halen. Simpele dingen. Een keer zijn we naar Walibi geweest. Mijn grootste uitspatting van de laatste jaren. Al die achtbanen en zo, best wel gaaf. Maar dat lopen tussen al die attracties. Ik had een rolstoel mee moeten nemen bij de ingang.”

Inmiddels is Poels weer op topniveau en lijkt hij alsnog hoge ogen te kunnen gooien namens Sky. In 2016 vierde hij zijn grootste succes door Luik-Bastenaken-Luik te winnen.